Studiedag 2

Vastgoedrecht in beweging: update 2016

Het vastgoedrecht staat niet stil. Bijna wekelijks zijn er belangrijke decreetwijzigingen of baanbrekende vonnissen die een impact hebben op de dagelijkse werking van de vastgoedprofessional. Denken we maar aan de laatste nieuwigheden op het vlak van de informatieplichten. Wist je bijvoorbeeld dat het bodemattest voortaan alleen de meest actuele informatie zal bevatten en dus heel wat korter zal zijn? En dat de boetes voor inbreuken op de EPC-informatieplicht zijn aangepast?

In zowat elk beleidsdomein valt er dit jaar beweging te bespeuren. Zo staan de woningkwaliteitseisen op een kantelpunt. Van het verplichte conformiteitsattest in verschillende gemeenten tot de mogelijke invoering van strafpunten voor enkel glas: het zijn slechts enkele van de wijzigingen die op stapel staan of al in werking zijn getreden. Op vlak van woninghuur moeten we alert blijven. Met enkele toonaangevende arresten liet het Hof van Cassatie zich niet onbetuigd.  Welke impact hebben de arresten over de opzeggingsvergoeding bij tegenopzegging, de verdeling van aansprakelijkheid bij brand en de omzetting van een contract van korte duur naar een contract van negen jaar?

Ook op het gebied van ruimtelijke ordening blijf je maar beter bij de les, zeker als je weet dat er sinds kort een nieuwe lijst van vergunningsplichtige functiewijzigingen en een nieuwe procedure voor stedenbouwkundige meldingen bestaan. Last but not least, valt er voor de syndicus heel wat nieuws te rapen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de hervorming van de waterfactuur, de toepassing van het KB Liften en de aansprakelijkheid van de VME bij waterinfiltratie?

Kortom: 2016 kenmerkt zich als een jaar van verandering en evolutie. Ben je op zoek naar een duidelijk en beknopt overzicht van alle nieuwigheden op wetgevend vlak? Dan ben je bij Vastgoedacademie aan het goede adres. Een team van juridische experts geeft je tijdens een nieuwe editie op 20 april een volledige update van wat recent was is en wat je in de nabije toekomst mag verwachten.

ACCREDITATIE

BIV-erkende vormingsuren: 
3 u
woensdag 20 april 2016
Regio: 
Gent
Locatie: 
Communicatieloft
Adres: 
Sint Denijslaan 485
9000  Gent
België
Praktisch: 

 

Verslag: