Studiedag 4

De hervormde makelaarswet: naar een nieuwe vastgoedpraktijk?

Het is zover. Op 1 februari 2018 trad de hervormde vastgoedmakelaarswet in werking. Met deze hervorming wil de wetgever de tuchtprocedure voor het Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars (BIV) transparanter maken en klagers meer actiemiddelen geven, het BIV meer slagkracht te geven om op te treden tegen oneerlijke vastgoedmakelaars en de consument te beschermen tegen insolvabiliteit door de kwaliteitsrekening wettelijk te verankeren. Verder voorziet deze wetswijziging in een administratieve vereenvoudiging voor syndici.
 
Door al deze wijzigingen wordt de aard van de tuchtprocedure echter grondig gewijzigd, wat stof oplevert voor discussie. Tijd dus om deze wet aan een grondig onderzoek te onderwerpen tijdens een nieuwe Vastgoedacademie en op zoek te gaan naar de vragen die hierbij rijzen. We brengen een overzicht van de belangrijkste wijzigingen van de makelaarswet en de praktische gevolgen voor de uitvoering van je beroep als vastgoedmakelaar. Maar tegelijkertijd geven we een kritische reflectie bij de concrete uitvoering van de wet.
 
Wat houdt de wijziging van de tuchtprocedure precies in? Wat is de rol van het assessoraat-generaal dat hiertoe zal worden opgericht? In welke mate is de informatieplicht van de syndicus gewijzigd en wat betekent dat voor de praktijk van de syndicus en de vastgoedmakelaar? Hoe zit het met de wettelijke verankering van de derdenrekening en wat betekent dit voor je vastgoedpraktijk? In het tweede deel geven onze experts een overzicht van de meest voorkomende en de opmerkelijkste recente tuchtrechtspraak op het BIV. Last but not least krijg je een aantal tips mee voor de dagelijkse werking van je vastgoedpraktijk.

 

ACCREDITATIE

BIV-erkende vormingsuren: 
3 u
OVB-erkende vormingsuren: 
3 standaardpunten onder n° 2017-02991
donderdag 14 juni 2018
Regio: 
Oost-Vlaanderen
Locatie: 
Communicatieloft
Adres: 
Sint-Denijslaan 489
9000  Gent
België
Programma: 
13u
Onthaal met netwerklunch
14u
Verwelkoming en inleiding studiedag door Cindy Utterwulghe, voorzitter CIB Kust
14u10
De hervormde makelaarswet: concrete gevolgen voor de vastgoedmakelaar en syndicus door Frank Judo, juridisch assessor Uitvoerende Kamer BIV
14u50
Reflecties bij de hervormde makelaarswet door meester Dominique Matthys, MB-advocaten
15u
Vragenronde
15u15
Koffiepauze
15u45
Opmerkelijke en recente tuchtrechtspraak in het BIV door meester Dominique Matthys, MB-advocaten
16u35
Vragenronde
17u
Einde studienamiddag

Sprekers

Praktisch: 

Wanneer? 
Donderdag 14 juni (14u tot 17u)
Netwerklunch vanaf 13u tot 14u

Waar?
Communicatieloft,  Sint-Denijslaan 489, 9000 Gent
Prijs

CIB-leden: €120+ 21% BTW
Standaardtarief: €150 + 21% BTW